Ombudsman voor beter Openbaar Vervoer

‘MerwedeLingelijn: geen toiletten in de treinen maar wel meer toiletten op de stations’

De concessie voor de regio Drechtsteden, waar de MerwedeLingelijn (Dordrecht – Geldermalsen) onder valt, is opnieuw aanbesteed en gaat eind 2018 over van Arriva op Qbuzz. Helaas heeft de provincie Zuid-Holland geen verplichting voor een toilet opgenomen in het programma van eisen. Qbuzz neemt de concessie over van Arriva, inclusief de treinen zonder toiletten. De toiletten zullen ook niet ingebouwd worden.
De provincie heeft laten weten dat bij het opstellen van het programma van eisen wel gesproken is over het achteraf inbouwen van toiletten in de bestaande treinen. Uiteindelijk is besloten om het niet als randvoorwaarde op te nemen vanwege de hoge kosten van inbouw achteraf en het feit dat het ruimtebeslag ten koste zou gaan van het mee kunnen nemen van de fiets op de MerwedeLingelijn. Dit laatste wordt door reizigers zeer gewaardeerd, aldus de provincie. Als in de toekomst nieuwe treinen instromen moeten deze wel voorzien zijn van een toilet.
Maar er is ook goed nieuws. De provincies Zuid-Holland en Gelderland en ProRail hebben besloten om meer stations langs het traject te voorzien van toiletten. De stations Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam krijgen een toiletunit in 2019. Tot die tijd kunnen reizigers gebruik maken van een tijdelijk toilet. Op station Leerdam zijn de openingstijden van de horecagelegenheid verruimd. Het al aanwezige toilet wordt toegankelijk gemaakt voor mindervaliden.Het station in Beesd krijgt een onbemenste toiletunit. Qbuzz zal bovendien in 2019 een reizigersverblijfsruimte inclusief publiek toilet realiseren op de halte Sliedrecht Baanhoek. Hiermee zijn straks 8 van de 12 stations van de MerwedeLingelijn voorzien van een toiletvoorziening. Dit is een verbetering ten opzichte van de huidige situatie.