Ombudsman voor beter Openbaar Vervoer

U heeft 50% vertraging. Heen en terug. Iedere dag.

“Ik woon in Houten en werk in Utrecht bij een grote bank. Dagelijks doet mijn trein er 10 minuten over om op station Utrecht Centraal te komen. Als ik uitstap kan ik mijn kantoor bijna aanraken, boven mijn hoofd is een loopbrug”, vertelt mevrouw T. So far fantastisch. Iedereen juichend met de trein snel van A naar B. Maar mevrouw moet eerst 250 meter de verkeerde kant het perron aflopen en de stationshal door, om vervolgens die 250 meter weer terug te lopen aan de buitenkant van het station. Had ze al verteld dat het regent? “In de regen!”.

De OV ombudsman heeft het station bekeken en het is werkelijk stuitend. Als reiziger stap je uit de trein en boven je is een mooie loopbrug over de perrons, maar de trappen zijn niet aangelegd! Je kunt het perron niet af! De OV ombudsman was al omlopend ruim 5 minuten kwijt om uiteindelijk 10 meter te overbruggen. Geen snelle ontsluiting, geen snelle overstap. Wat een verspilling. Verspilling van geld, van energie, van tijd, van goodwill voor het OV. Wat een gemiste kans om twijfelaars uit de auto in de trein te krijgen.

Uit onderzoek blijkt dat 45% van de reistijd in het OV bestaat uit voor-en na transport. En het overgrote deel van die 45% wordt lopend afgelegd. Utrecht Centraal schroeft dat percentage eigenhandig aanzienlijk op. Met honderden miljoenen gemeenschapsgeld worden overal in Nederland stations verbouwd. Een minimale eis aan ieder station is een snelle ontsluiting, efficiëntie looproutes. Dat weten we al 150 jaar. Maar kennelijk niet in Utrecht, Nederlands grootste station.

Ook weten we dat miljoenen mensen lastig lopen, ik ben er daar trouwens één van. Wie haalt het dan in zijn hoofd om de aanleg van trappen hier tegen te houden? Ik ga dat extra aandacht geven voor u, op dit station, maar ook op andere OV knooppunten. Het wordt ongetwijfeld een lange affaire, maar ik hoop u en tienduizenden andere reizigers in de toekomst te mogen melden: “U heeft reistijdversnelling. Heen en terug. Iedere dag.”