Aangepast zoeken
Sorteren op:
Relevance
Relevance
Date
Web
 
 
 
Ombudsman voor beter Openbaar Vervoer Ik heb een klacht
 • U heeft 50% vertraging. Heen en terug. Iedere dag. 15 januari 2020 Vervoerders en overheden moeten zich inspannen om de toegang tot stations zo makkelijk en efficiënt mogelijk te maken. Laat reizigers niet 500 meter omlopen, zoals in onderstaande column wordt beschreven, als een betere en logischer oplossing voor het oprapen ligt. Lees hier de column van OV ombudsman Bram Hansma. 
 • Boete kwijtgescholden na beroep op toonrecht 8 januari 2020 Een reiziger checkt op station Sittard in bij Arriva. Tijdens een controle in de trein blijkt dat hij toch niet heeft ingecheckt. De reiziger heeft een NS Flex Altijd Vrij abonnement, waarmee hij bij alle treinvervoerders zonder extra kosten kan reizen. Dit vertelt hij ook aan de controleur. De conducteur schrijft wel een boete uit, maar adviseert hem om contact op te nemen met de klantenservice om de boete op grond van het toonrecht kwijt te schelden. 
  Het toonrecht is in het leven geroepen om OV-reizigers met een abonnement niet te zwaar te beboeten, als ze een keer vergeten in te checken.
 • Vier maatregelen om een treinreis naar Madrid mogelijk te maken 20 december 2019 Voordat premier Rutte, eurocommissaris Timmermans en de Europese reiziger de trein verkiezen boven het vliegtuig, zijn er aanpassingen nodig. De OV ombudsman doet vier aanbevelingen.  
 • OV ombudsman in de Metro 13 november 2019 OV ombudsman Bram Hansma in gesprek met dagblad Metro. Hij is, samen met zijn team, met veel energie aan het werk om problemen in het OV aan te kaarten en op te lossen.
 • Kwartaalrapportage OV ombudsman 3de kwartaal 2019 12 november 2019 Hier vindt u de kwartaalrapportage van de OV ombudsman over het 3de kwartaal van 2019.
  We besteden onder andere aandacht aan internationaal reizen , fietsparkeren en ten onrechte afgeschreven bedragen.
 • Ingrijpende wijzigingen in abonnementen NS 6 november 2019 NS heeft gisteren enkele ingrijpende wijzigingen aangekondigd in de abonnementenstructuur, die per 1 januari 2021 ingaan. Het meest in het oog springende is dat voor houders van een voordeelurenabonnement een middagspits wordt ingevoerd. Tot nog toe konden houders van dit abonnement, dat al 8 jaar niet meer verkocht wordt, vanaf 9 uur ’s ochtends met 40% korting reizen.
 • Succesvol bemiddeld: e-tickets toch vergoed 24 september 2019 Voor een reis van Enschede naar Utrecht koopt een reiziger drie vouchers voor een dagretour bij Kruidvat. Wanneer de reiziger deze vouchers op de dag van vertrek wil verzilveren, blijkt het deel van de NS-website waarop dit moet gebeuren niet beschikbaar. Bij de servicebalie wordt de reiziger verteld dat hij het beste drie reguliere dagretours kan aanschaffen om deze vervolgens te declareren bij NS. Wanneer de reiziger de declaratie indient, wordt deze echter afgewezen: er wordt per definitie geen restitutie verleend over E-tickets, zo luidt het argument.  
 • Kwartaalrapportage OV ombudsman tweede kwartaal 2019 21 augustus 2019 Hier vindt u de nieuwe kwartaalrapportage van de OV ombudsman over het tweede kwartaal van 2019.
  We besteden onder andere aandacht aan informatievoorziening bij vertragingen en verstoringen.
 • Waarom de naamswijziging naar OV ombudsman 31 juli 2019 Deze naam sluit beter aan bij de taken die wij uitvoeren. Wij zijn er voor reizigers die vastlopen bij hun vervoerder.
 • Ombudsman met OV-hart Bram Hansma 24 juli 2019 OV ombudsman Bram Hansma in gesprek met Railforum. Dit gesprek is gehouden nog voor het moment van de naamswijziging van OV loket naar OV ombudsman. 
 • Waarom de naamswijziging naar OV ombudsman? 19 juli 2019

  Deze naam sluit beter aan bij de taken die wij uitvoeren. Wij zijn er voor reizigers die vastlopen bij hun vervoerder.

   
 • Aantal boetes voor studenten met ov-kaart gedaald 10 juli 2019 Uit cijfers van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) blijkt dat het aantal boetes voor (oud)studenten in verband met het te laat stopzetten van hun studentenreisrecht is gedaald van 13,2 miljoen euro in de eerste maanden van 2018 tot 4,1 miljoen euro in 2019. 
 • Vlucht gemist door uitval van de trein 28 juni 2019 Vertragingen en uitval van ritten komen voor in het openbaar vervoer. Wat zijn de rechten van een reiziger, wanneer hij als gevolg van de vertraging van zijn trein bijvoorbeeld een vliegtuig mist of een taxi moet bestellen om op tijd bij haar tentamen te zijn? Sommige reizigers denken dat zij de gevolgschade (kosten van een gemiste vlucht of taxikosten) kunnen declareren bij de vervoerder. Zij reageren dan ook verrast, als de vervoerder hun declaratie afwijst. Voor deze mensen voelt dit onterecht. 
 • Geslaagde bemiddeling: boete kwijtgescholden 19 juni 2019 Het OV loket ontvangt regelmatig klachten over boetes; zo ook van een reiziger die op station Gorinchem incheckt om met de trein te gaan. In de trein wordt zijn OV-chipkaart gecontroleerd. De conducteur stelt vast dat meneer niet ingecheckt is en schrijft een boete uit. De reiziger meldt dat hij een duidelijke piep heeft gehoord, toen hij zijn kaart langs de incheckpaal bewoog. Het niet-inchecken kan dus ook veroorzaakt zijn door niet-werkende apparatuur. Bovendien heeft de reiziger helemaal geen voordeel bij niet-inchecken. Als gepensioneerd medewerker van Prorail reist meneer met een abonnement voor post-actieven, waardoor hij in het weekend gratis kan reizen. Dat doet voor de controleur niet ter zake.
 • Twee uur wachten op vervangend vervoer 28 mei 2019 Een oudere reiziger dient bij het OV loket een klacht in over NS. Hij reist ’s middags om half één met de trein van Amsterdam Amstel naar Helmond. De trein strandt helaas in Den Bosch door een stroomstoring bij Liempde. NS roept om om dat er vervangende bussen naar Eindhoven gaan rijden. De reiziger staat samen met honderden anderen tussen stalen hekken te wachten op de bussen. Omdat er steeds meer mensen bijkomen en de bussen slechts mondjesmaat aan komen rijden (elk kwartier een bus voor 50 passagiers), staat meneer al twee uur in de rij. Hij staat dan ongeveer in het midden van de rij.span>
 • E-tickets door storing bij NS niet te activeren 9 mei 2019 Een reiziger meldt zich bij het OV loket, omdat hij een geschil heeft met NS. Wat is er gebeurd? Hij heeft 3 vouchers voor een dagretour bij het Kruidvat gekocht. Hiermee wil hij met twee reisgenoten van Enschede naar Utrecht reizen. De zogenaamde actietickets moeten online geactiveerd worden. Op de dag van zijn reis wil meneer de drie vouchers activeren. Helaas is dit niet mogelijk door een storing op dit deel van de website van NS. Meneer gaat op het station naar de servicebalie. Een medewerker van NS adviseert hem om reguliere tickets kopen om de reis te kunnen maken en daarna contact met de klantenservice op te nemen. De nieuwe tickets kosten € 93.
 • Een kort ritje met de bus 24 april 2019 Een verstokte scooterrijdster reist een keer met de bus, omdat haar scooter bij de garage is voor een reparatie. Ze staat bij de bushalte aan de Poppestraat in Sint Willebrord te wachten op bus 312 van Rosendaal naar Breda. Ze stapt in en koopt een los kaartje, een zogenaamd ritkaartje, voor € 4,24. span>
 • Toch bankjes op metrostation Noord in Amsterdam 20 maart 2019 Het OV loket ontving enkele klachten van reizigers over het nieuwe metrostation Noord in Amsterdam. Dit station is vorig jaar zomer in gebruik genomen bij de start van de Noord/Zuidlijn.  Eerder hadden reizigers al geklaagd over het ontbreken van een toilet op dit station. De laatste weken kregen wij enkele klachten over het ontbreken van bankjes op dit station. Als je even moet wachten, kun je nergens zitten. Voor veel mensen waaronder ouderen kan dit bezwaarlijk zijn. 
 • Amstelveners strijden voor beter openbaar vervoer 14 maart 2019 Bewoners in de omgeving van Amstelveen zijn niet blij met de veranderingen in het openbaar vervoer die Connexxion in december heeft doorgevoerd. Met een petitie hopen zij politiek, Connexxion en Vervoersregio Amsterdam wakker te schudden.
 • ‘Geslaagde bemiddeling: dure hondjes’ 13 maart 2019
  Een reiziger koopt in oktober bij de balie van NS International een treinticket vanaf Amsterdam Centraal naar La Roche in België. Tegelijkertijd koopt hij twee tickets voor zijn honden. Zijn vriendin reist vanaf Rotterdam. Ook zij heeft honden, dus daarvoor schaft hij ook twee tickets aan. Voor de tickets per hond betaalt hij vanaf Amsterdam naar La Roche € 25,90. Voor de tickets per hond vanaf Rotterdam betaalt hij €19,40. Dat grote prijsverschil vindt hij vreemd en dat zegt hij dan ook tegen de baliemedewerkster. Bovendien zijn beide kaarten een stuk duurder dan een binnenlandse dagkaart voor de hond, die maar € 3,10 kost.
 • ‘Reizen via Nijmegen is duurder’ 12 februari 2019 Een NS reiziger bestelt een NS trajectabonnement voor het traject Tilburg – Boxmeer. Op dit traject zijn twee verschillende reisroutes mogelijk, via Blerick en via Nijmegen. Hij kiest per ongeluk voor optie A via Blerick (met € 435,80 de duurste optie). Pas na enkele maanden komt hij erachter dat er extra geld is afgeschreven van zijn rekening. Hij moet voor al zijn reizen via Nijmegen bijbetalen. Het bedrag is opgelopen tot € 454,44. Hij neemt contact op met NS. 
 • ‘Busabonnement met de verkeerde zone’ 27 november 2018 Begin september kopen ouders voor hun dochter via internet een busabonnement, dat ze bij de lokale supermarkt op haar OV-chipkaart zetten. De dochter wordt daarna ziek en kan een hele week niet naar school. Op 11 september gaat zij weer naar school, maar het inchecken in de bus lukt niet. Connexxion zegt dat ze een abonnement voor de verkeerde zone heeft gekocht.  
 • ‘Moeder en kinderen gescheiden door incheckpoortjes’ 24 oktober 2018 Een echtpaar gaat op een zondag met hun twee kinderen met de trein van Driebergen-Zeist naar Zutphen. Ze reizen niet vaak met de trein en zijn ruim op tijd op het station om de railrunners op te laden, een dagkaart fiets te kopen en de OV-chipkaart op te laden met 20 euro reissaldo.De trein is op tijd. Omdat de vader van de kinderen een fiets bij zich heeft moeten ze naar het treinstel met ruimte voor fietsen lopen.
 • ‘Een vergissing van Klantenservice OV-chipkaart in uw nadeel’ 17 oktober 2018 Zonder dat er sprake is van zichtbare schade werkt de OV-chipkaart van een reiziger plots niet meer. Hij neemt contact op met de helpdesk van Klantenservice OV-chipkaart en hoort dat hij kan kiezen tussen het vervangen van zijn huidige kaart (€ 11) of het aanschaffen van een nieuwe kaart (€ 7,50). Omdat de kaart pas één jaar oud was en slechts sporadisch gebruikt, vindt de reiziger dit een vreemde gang van zaken.  
 • ‘Abonnementenstress’ 17 oktober 2018
  Een reiziger reist voor zijn werk van Deventer naar Rotterdam. Hiervoor sluit hij op 26 april een Altijd Vrij-abonnement af voor één maand. Enkele dagen later komt hij er achter dat er tussen 28 april en 6 mei werkzaamheden zijn tussen Apeldoorn en Amersfoort met een uur extra reistijd per dag als gevolg. De reiziger neemt contact op met NS Klantenservice met het verzoek het (ongebruikte) abonnement te laten ingaan vanaf een latere datum (7 mei).