Ombudsman voor beter Openbaar Vervoer

Onder de aandacht

Voor een reiziger zijn wij al anderhalf jaar bezig om een probleem op te lossen. Het gaat om iemand die via zijn werkgever een NS Businesscard heeft. Hij is verplicht om regelmatig zijn gemaakte reizen aan zijn werkgever door te geven via de portal van NS Zakelijk. 


Vanaf 14 november 2016 worden de reizen die hij maakt met lijn 3 of 4 van de HTM (Randstadrail) niet goed weergegeven. In het portal staat dat hij met de lijnen 26, 27 of 35 heeft gereisd. Dit zijn in de regio Den Haag geen bestaande tramlijnen. Dit betekent dus dat meneer al anderhalf jaar reizen moet declareren die hij niet gemaakt heeft. En daar heeft hij net als zijn werkgever moeite mee.
Een abonnementhoudster van NS heeft een Traject Vrij-abonnement voor het traject Lelystad – Amsterdam Bijlmer Arena. Zij reist op deze route via Amsterdam-Zuid, het door de NS-reisplanner geadviseerde overstapstation. Aan het einde van de maand komt zij er achter dat per enkele reis € 2,30 extra is gerekend ondanks haar Traject Vrij abonnement.  
Een reiziger wil zijn Traject Vrij abonnement, dat hij minder dan een jaar geleden heeft afgesloten, annuleren. Volgens eigen zeggen leidt de nieuwe dienstregeling van NS die op 10 december 2017 is ingegaan er toe dat hij veel langer onderweg is dan voorheen. 
De gemeente Rotterdam had in 2016 werkzaamheden verricht in de straat Grote Hagen en in de straat een bussluis en nieuwe bushokjes aangelegd. Echter na oplevering bleek de straat te smal te zijn voor twee bussen om elkaar te passeren. De bussen van de lijnen 76, 83 en 183 konden er niet meer doorheen en moesten omrijden. 
Haalt u wel eens een OV-fiets op bij een onbemande stalling? Dan is het goed om verder te lezen. In de afgelopen maanden ontving het OV loket meerdere klachten van reizigers die een boete van € 250 hadden gekregen omdat ze, volgens OV Fiets, de leenfiets niet hadden ingeleverd.
Een reiziger uit Amsterdam met een 3 ster RNZJ met centrumzone 5830 merkte dat er € 0,97 werd afgeschreven, toen hij met lijn 37 van het GVB vanuit station Amsterdam Amstel naar bushalte James Wattstraat reisde. Op de bushalte stond zone 5715 wat inhoudt dat dit binnen zijn abonnement zou vallen.

Een moeder laat haar zoon van 10 voor het eerst alleen met de trein reizen van Tilburg naar Den Haag. Ze hebben de reis van tevoren goed doorgesproken. Op het station van Tilburg staat op de borden dat de trein van 17:38 uur niet verder rijdt dan Breda. Vervelend, maar er is nog geen man overboord. Volgens de dienstregeling zal een half uur later de volgende rechtstreekse trein rijden van Breda naar Den Haag.

Een reiziger had een mail ontvangen van de NS met daarin de tarieven voor de OV-Fiets. Hierin stond o.a. dat het abonnement voortaan gratis is en de kosten voor het gebruik van de fiets 3,85 euro. Maar waarom, zo vraagt hij zich af, brengen ze jaarlijks 0,01 euro in rekening voor de verificatie van het banknummer? Dan is het toch geen gratis abonnement meer?
In de concessie Noord-Holland Noord die al het openbaar vervoer ten noorden van de lijn Purmerend – Castricum omvat rijdt vervoerder Connexxion. Naast reguliere bussen heeft Connexxion op een tiental lijnen ook buurtbussen ingezet om de dienstregeling rond te krijgen. Een reiziger beklaagde zich bij het OV loket dat hij als rolstoelgebruiker niet met de buurtbus mee kan, terwijl dit bij gewone bussen wel mogelijk is.
Een reiziger heeft een Altijd Vrij Abonnement van NS met een geldigheid tot begin juni. In maart zegt de reiziger dit abonnement per begin juni (dus op de einddatum) op bij een automaat. Later blijkt dat zij door omstandigheden het abonnement per direct niet meer nodig heeft. Omdat het bij dit abonnement mogelijk is om na het eerste jaar per maand op te zeggen neemt zij contact op met NS. Zij vraagt de klantenservice om haar abonnement alsnog per direct stop te zetten.
Een reiziger gaat regelmatig met buslijn 331 vanaf station Nijmegen Centraal naar de Jonagoldstraat in Nijmegen-Noord. Deze rit kost 1,89 euro. Maar gemiddeld 1 à 2 keer per week wordt 2,35 euro afgeschreven. De reiziger meldt dit bij vervoerder Breng. Vervolgens krijgt hij het geld netjes terug, maar het probleem blijft bestaan. 
Eén kaart voor al het openbaar vervoer. Dat was het uitgangspunt toen de OV-chipkaart werd geïntroduceerd. Inmiddels zijn we een paar jaar verder en weten we dat dit niet altijd opgaat. Als je reist met een NS-businesscard is er sprake van betalen achteraf. Het is niet mogelijk om op diezelfde kaart met een dalkortings­abonnement van bijvoorbeeld de busvervoerder uit jouw regio te reizen. Dit komt omdat reizen op rekening (NS- businesscard) en reizen op saldo (dalabonnement stad- en streekvervoer) twee verschillende reisprincipes zijn die niet gecombineerd kunnen worden.
Afgelopen donderdag ging ik met de trein van Ravenstein naar Arnhem. Ik heb 20 euro extra op mijn OV kaart gezet, waardoor ik een ruim bedrag erop had staan om heen en terug te reizen. Afgelopen zondag ging ik terug met de trein van Arnhem naar Ravenstein. In de trein tussen Arnhem en Nijmegen attendeerde een conducteur mij erop dat ik bij Arriva ingecheckt was in plaats van bij NS. Dit had ik bij de poortjes volledig over het hoofd gezien.
Wat gebeurt er als de automaat waarin je net geld hebt gestopt kapot gaat? Een reiziger reed in tram 4018, lijn 4 rond 16:10 richting Den Haag. Hij wilde een dagkaart kopen bij de kaartenautomaat in de tram. Net toen hij 6 euro in de automaat had gestopt, crashte de automaat. Er kwam geen dagkaart uit de automaat en hij was zijn geld kwijt. De chauffeur van de tram zag het gebeuren en gaf aan dat hij het gemeld had bij de centrale post. Als de reiziger naar een loket van de HTM zou gaan, zou hij het geld terug krijgen.
 
Een reiziger die voor zijn werkgever zijn gemaakte reizen declareert ziet op zijn transactieoverzicht dat vanaf 14 november de reizen die hij maakt met lijn 3 of 4 (Randstadrail ) van de HTM niet correct zijn weergegeven. In zijn NS Zakelijk overzicht staan ze weergegeven als lijnen 26, 27 of 35.
Sinds 11 december 2016 is Arriva (in plaats van Veolia) de nieuwe vervoerder in de concessie provincie Limburg. Arriva heeft ook de stoptreindiensten op de trajecten Nijmegen – Roermond, Roermond – Maastricht Randwyck, Sittard – Heerlen en Maastricht Randwyck – Kerkrade overgenomen van NS.  
Een reiziger checkt in bij een bus die richting Utrecht Centraal rijdt. De chauffeur van U-OV is zo aardig hem te adviseren dat hij beter de snelbus kan nemen. Daarom loopt hij met zijn OV-chipkaart naar een zogenaamde validator om uit te checken, maar dit lukt niet. ‘U bent al ingecheckt’ is de melding. 
Een forens reist elke dag voor zijn werk van Sleeuwijk naar Vianen Lekbrug met de buslijnen 400 en 401 van Arriva, gevolgd door een overstap op buslijn 287 van U-OV richting de Uithof in Utrecht. Er zijn veel vertragingen op deze buslijnen en ook vallen er in de middag zomaar bussen uit.
 
Hoe reist u met de OV-chipkaart? Haalt u de kaart uit uw tas of portemonnee of houdt u simpelweg uw tas of portemonnee voor de incheckpaal? Als u het op die laatste manier doet, lees dan vooral verder. 
Relaxed met de trein naar Raalte op een woensdagavond. Zeker als je bezoekadres op 5 minuten van het station ligt, is dat een prima idee. Om 21.30 uur staat de reiziger weer op het station in Raalte om terug te gaan naar huis in Almelo, maar dan blijkt dat hij zich beter had moeten voorbereiden. Er zijn vanaf 20.30 uur ‘s avonds werkzaamheden aan het spoor tussen Zwolle en Wierden. Maar geen paniek; NS heeft bussen ingezet die van Raalte naar Wierden rijden.
Omdat de OV-chipkaart 5 jaar geldig is en de OV-chipkaart circa 7 jaar geleden is ingevoerd zijn er steeds meer mensen bij wie hun OV-chipkaart verloopt. Zo ook bij een reiziger die zag dat zijn OV-chipkaart vanaf 09-09-2015 niet meer geldig is.  
Een echtpaar met een voordeelurenabonnement maakt gebruik van de mogelijkheid om tegen bijbetaling van € 10,50 de jaarlijkse zeven digitale keuzedagen te laten vervangen door zeven papieren keuzedagkaartjes (eenmalige OV-chipkaarten). Dit heeft als voordeel dat je voor alle kaarten zelf mag bepalen wanneer je ze gebruikt en je ze niet meer als product op je OV-chipkaart hoeft te activeren.
Een vader koopt voor zijn zoon, die dagelijks met Arriva en Qbuzz van Joure naar Heerenveen reist een Altijd Korting Scholierenabonnement van Arriva voor 17,50 euro. Na een paar dagen komt zijn zoon erachter dat hij meer betaalt dan zijn vrienden.