Ombudsman voor beter Openbaar Vervoer

Onder de aandacht

Een forens reist elke dag voor zijn werk van Sleeuwijk naar Vianen Lekbrug met de buslijnen 400 en 401 van Arriva, gevolgd door een overstap op buslijn 287 van U-OV richting de Uithof in Utrecht. Er zijn veel vertragingen op deze buslijnen en ook vallen er in de middag zomaar bussen uit.
 
Hoe reist u met de OV-chipkaart? Haalt u de kaart uit uw tas of portemonnee of houdt u simpelweg uw tas of portemonnee voor de incheckpaal? Als u het op die laatste manier doet, lees dan vooral verder. 
Relaxed met de trein naar Raalte op een woensdagavond. Zeker als je bezoekadres op 5 minuten van het station ligt, is dat een prima idee. Om 21.30 uur staat de reiziger weer op het station in Raalte om terug te gaan naar huis in Almelo, maar dan blijkt dat hij zich beter had moeten voorbereiden. Er zijn vanaf 20.30 uur ‘s avonds werkzaamheden aan het spoor tussen Zwolle en Wierden. Maar geen paniek; NS heeft bussen ingezet die van Raalte naar Wierden rijden.
Omdat de OV-chipkaart 5 jaar geldig is en de OV-chipkaart circa 7 jaar geleden is ingevoerd zijn er steeds meer mensen bij wie hun OV-chipkaart verloopt. Zo ook bij een reiziger die zag dat zijn OV-chipkaart vanaf 09-09-2015 niet meer geldig is.  
Een echtpaar met een voordeelurenabonnement maakt gebruik van de mogelijkheid om tegen bijbetaling van € 10,50 de jaarlijkse zeven digitale keuzedagen te laten vervangen door zeven papieren keuzedagkaartjes (eenmalige OV-chipkaarten). Dit heeft als voordeel dat je voor alle kaarten zelf mag bepalen wanneer je ze gebruikt en je ze niet meer als product op je OV-chipkaart hoeft te activeren.
Een vader koopt voor zijn zoon, die dagelijks met Arriva en Qbuzz van Joure naar Heerenveen reist een Altijd Korting Scholierenabonnement van Arriva voor 17,50 euro. Na een paar dagen komt zijn zoon erachter dat hij meer betaalt dan zijn vrienden.