Ombudsman voor beter Openbaar Vervoer

‘Abonnementenstress’

Een reiziger reist voor zijn werk van Deventer naar Rotterdam. Hiervoor sluit hij op 26 april een Altijd Vrij-abonnement af voor één maand. Enkele dagen later komt hij er achter dat er tussen 28 april en 6 mei werkzaamheden zijn tussen Apeldoorn en Amersfoort met een uur extra reistijd per dag als gevolg.
De reiziger neemt contact op met NS Klantenservice met het verzoek het (ongebruikte) abonnement te laten ingaan vanaf een latere datum (7 mei). De klantenservicemedewerker vertelt hem dat zijn abonnement al is geannuleerd; er was namelijk geen betaling ontvangen. Zijn bank vertelt hem echter dat het bedrag wel is afgeschreven. De reiziger vraagt NS om een nieuw abonnement af te sluiten. Dit kan volgens NS. Wanneer de reiziger een nieuw abonnement aanvraagt, blijkt dit toch niet te kunnen: het eerder afgesloten abonnement blijkt toch te zijn ingegaan. Hij vraagt NS om het bestaande Altijd Vrij-abonnement te annuleren en het totaalbedrag van ruim 400 euro terug te storten, zodat hij een nieuw Altijd Vrij-abonnement (met ingangsdatum 7 mei) kan afsluiten.
De reiziger komt er niet uit met NS en neemt daarom contact op met het OV loket. De reiziger vindt dat hij meerdere malen verkeerd is voorgelicht door de NS Klantenservice, waardoor hij nu een abonnement heeft dat hij niet gaat gebruiken. Wij nemen contact op met NS, leggen de situatie voor en vragen om een oplossing. NS laat het OV loket weten dat het technisch niet mogelijk is twee dezelfde maandabonnementen op één OV-chipkaart te activeren en stelt voor de huidige kaart te blokkeren en een nieuw abonnement op een nieuwe kaart te bestellen. Het eerder betaalde abonnementsbedrag krijgt de reiziger naar rato van NS vergoed. Daarmee is de reiziger tevredengesteld.