Ombudsman voor beter Openbaar Vervoer

Buurtbus niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers

In de concessie Noord-Holland Noord die al het openbaar vervoer ten noorden van de lijn Purmerend – Castricum omvat rijdt vervoerder Connexxion. Naast reguliere bussen heeft Connexxion op een tiental lijnen ook buurtbussen ingezet om de dienstregeling rond te krijgen.

Een reiziger beklaagde zich bij het OV loket dat hij als rolstoelgebruiker niet met de buurtbus mee kan, terwijl dit bij gewone bussen wel mogelijk is. Omdat de buurtbussen volgens een vaste dienstregeling rijden en er niet van tevoren gereserveerd hoeft te worden, valt het wel onder openbaar vervoer. Het blijkt dat provincie Noord-Holland, de concessieverlener in dit gebied, geen eisen heeft opgelegd aan de vervoerder bij de start van de concessie om ook de buurtbuslijnen rolstoel­toegankelijk te maken.

Toen wij navraag deden bij Connexxion over deze verslechtering voor rolstoelgebruikers liet men ons weten dat er geen wettelijke verplichting bestaat om openbaar vervoer, aangeboden met 8-persoonsbussen (zoals buurtbussen), rolstoeltoegankelijk aan te bieden. Volgens de wet moeten 'bussen' toegankelijk zijn, maar de buurtbus valt onder de noemer ‘auto’. Bovendien zegt Connexxion te weinig invloed te hebben op de uitvoering van rolstoelvervoer door buurtbuschauffeurs (vaak vrijwilligers), terwijl de vervoerder wel aansprakelijk is.

Reizigers in een rolstoel zijn op deze lijnen nu aangewezen op het gemeentelijk georganiseerd rolstoelvervoer via een taxibusje, terwijl ze voorheen zelfstandig konden reizen met het OV. Er zitten uiteraard twee kanten aan dit verhaal. Als een vervoerder de keuze heeft tussen een buslijn schrappen of een buurtbus inzetten, dan zijn veel reizigers waarschijnlijk geholpen met een buurtbus. Maar het is wel openbaar vervoer en daarom zou ook rekening moeten gehouden worden met rolstoelgebruikers.

Wij hebben de reiziger geadviseerd een klacht in te dienen bij het College voor de Rechten van de Mens, die onlangs een onderzoek presenteerde over de toegankelijkheid van bussen voor rolstoelgebruikers. De buurtbussen waren overigens niet in dit onderzoek meegenomen.