Ombudsman voor beter Openbaar Vervoer

Geen boete voor NS, wel vertraging voor de reiziger!

Relaxed met de trein naar Raalte op een woensdagavond. Zeker als je bezoekadres op 5 minuten van het station ligt, is dat een prima idee. Om 21.30 uur staat de reiziger weer op het station in Raalte om terug te gaan naar huis in Almelo, maar dan blijkt dat hij zich beter had moeten voorbereiden. Er zijn vanaf 20.30 uur ‘s avonds werkzaamheden aan het spoor tussen Zwolle en Wierden. Maar geen paniek; NS heeft bussen ingezet die van Raalte naar Wierden rijden.

Tegen 22.00 uur komt de bus en de reiziger stapt in samen met een paar andere mensen. De bus rijdt opvallend langzaam. De chauffeur laat weten dat er een auto voor hem rijdt die maar 60 km per uur rijdt en dat hij niet kan inhalen. Ook kondigt de chauffeur aan dat de trein in Wierden waarschijnlijk niet gehaald zal worden. En hij krijgt gelijk. In Wierden blijkt de trein net vertrokken en de reizigers moeten 25 minuten wachten tot de volgende trein richting Almelo.

Na aankomst in Almelo spreekt de reiziger een medewerker van NS aan. Samen met andere busreizigers heeft hij zich erover verbaasd dat de trein, die speciaal naar Wierden komt om de busreizigers op te halen, niet op de bus wacht. De NS- medewerker zegt dat de trein op tijd moet vertrekken omdat NS anders een boete krijgt van de overheid. In de concessie zijn namelijk afspraken gemaakt door NS en de staatssecretaris van I&M over de punctualiteit van de treinen. “Maar is er dan geen ontheffing mogelijk in dit soort situaties?” vraagt de reiziger. “Nee”, antwoordt de medewerker.

Dat antwoord klopt natuurlijk niet helemaal. Deze trein had best kunnen en misschien wel moeten wachten op de busreizigers. Deze ene trein met vertraging maakt echt niet het verschil of NS wel of niet een boete krijgt. De reiziger die pas ’s avonds om 23.45 uur thuis is, ziet toch ook nog wel de zonnige kant van dit avontuur. Het was best gezellig in de bus en trein; er werd veel met elkaar gesproken (gedeelde smart etc.) en hij heeft veel mails kunnen wegwerken. Maar deze ervaring leidt er wel toe dat hij de volgende keer toch maar weer met de auto gaat.