Ombudsman voor beter Openbaar Vervoer

Gelaatsmasker als alternatief voor mondkapje bij medische redenen

Vanaf 1 december is het dragen van een mondkapje verplicht in alle publieke binnenruimtes, stationsgebouwen en luchthavens. In de trein, tram, bus en metro was het mondkapje al eerder verplicht. Maar nu geldt de verplichting ook bij de bushaltes en in het station en op perrons. Lange tijd was er onduidelijkheid over de positie van mensen die door medische reden geen mondkapje kunnen dragen. Kunnen zij nog wel reizen met het openbaar vervoer?

De site van de Rijksoverheid vermeldt dat er een ontheffing mogelijk is als iemand vanwege een medische reden geen mondkapje kunt dragen. De reiziger kan in dit geval kiezen voor een faceshield of gelaatsmasker.

Desgevraagd moet de reiziger aantonen waarom hij/zij geen mondkapje draagt. Dit kan door bijvoorbeeld:

  • een document, waaruit blijkt dat iemand onder behandeling is van een arts, bijvoorbeeld een afspraak bij een arts, medicijnlijst etc. (Het is niet mogelijk om voor dit doel een (huis)arts te vragen om een medische verklaring, want een arts mag een dergelijke verklaring niet afgeven.)
  • een hulpmiddel of medicijnen of een medicijnlijst laten zien;
  • een verklaring van een begeleider of een naaste die gebeld kan worden laten zien;.
  • een kaartje met daarop persoonsgegevens, de reden van het niet dragen van een mondkapje, een naam en telefoonnummer van een arts of een naaste. Dit kaartje is te printen via de website van Vilans, een kennisinstituut voor mensen met een beperking.

De OV-bedrijven hebben laten weten dat een faceshield inderdaad is toegestaan, maar de reiziger moet wel aantonen dat hij een medische reden heeft om geen mondkapje maar een faceshield te dragen. Verder zullen controleurs en boa’s alleen verklaringen op naam accepteren en geen zelf geprinte anonieme kaartjes. Mocht de controleur of boa ondanks uitleg en bewijzen toch een boete geven, dan kan de gedupeerde bezwaar maken tegen de boete bij de vervoerder. Loopt u hierin vast, neemt u dan contact op met de OV ombudsman.

Meer informatie is te vinden op de site van de Rijksoverheid,