Ombudsman voor beter Openbaar Vervoer

Het nadeel van papieren keuzedagen

Een echtpaar met een voordeelurenabonnement maakt gebruik van de mogelijkheid om tegen bijbetaling van € 10,50 de jaarlijkse zeven digitale keuzedagen te laten vervangen door zeven papieren keuzedagkaartjes (eenmalige OV-chipkaarten). Dit heeft als voordeel dat je voor alle kaarten zelf mag bepalen wanneer je ze gebruikt en je ze niet meer als product op je OV-chipkaart hoeft te activeren.

De papieren kaartjes worden met een begeleidende brief thuisgestuurd. Op de kaartjes staat dat ze geldig zijn van maandag t/m vrijdag voor 6.30 uur en na 9.00 uur en op zaterdag en zondag de hele dag. In- en uitchecken verplicht. Het echtpaar heeft al jaren een voordeelurenabonnement en gaat er daarom van uit dat ze in de maanden juli en augustus ook op maandag t/m vrijdag vóór 9.00 uur mogen reizen. Dat is immers ook het geval bij de digitale keuzedagen.

Op een mooie dinsdag in juli gaan ze al vroeg op pad. Ze proberen in te checken voor 9.00 uur met hun papieren keuzedagkaartje, maar dit lukt niet. Ze moeten verder reizen met hun OV-chipkaart en merken dat ze het volle tarief betalen, omdat het nog geen 09.00 uur is. De conducteur zegt dat ze de verkeerde keuzedagkaarten thuisgestuurd hebben gekregen. De volgende dag bellen ze met de klantenservice. ‘Er is geen andere variant van dit kaartje’, zegt de medewerker. De conducteur had het dus bij het verkeerde eind.

Op de site van NS staat in de algemene voorwaarden dat reizigers in de maanden juli en augustus de hele dag gratis reizen met hun keuzedagen. Dat dit alleen geldt voor de digitale en niet voor de papieren keuzedagen staat hier niet vermeld. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat de klantenservice van NS aanbiedt om de kosten die het echtpaar die dag gemaakt heeft te vergoeden.

Toch is het vreemd. Mensen met digitale keuzedagen hebben meer voordeel (gratis reizen voor 9 uur in de zomermaanden) dan mensen met papieren keuzedagen. Extra vreemd, omdat reizigers voor de papieren keuzedagen € 10,50 extra moeten betalen.