Ombudsman voor beter Openbaar Vervoer

‘Mijn trajectabonnement is niks meer waard’

Een reiziger wil zijn Traject Vrij abonnement, dat hij minder dan een jaar geleden heeft afgesloten, annuleren. Volgens eigen zeggen leidt de nieuwe dienstregeling van NS die op 10 december 2017 is ingegaan er toe dat hij veel langer onderweg is dan voorheen.
Hij heeft een trajectabonnement van Voerendaal naar Geleen Lutteraede. Het is een afstand van ongeveer 17 km. Met de auto ben je ruim een kwartier onderweg. Sinds de nieuwe dienstregeling is het kortste traject: met de sprinter van Voerendaal naar Heerlen, met de sneltrein terug langs Voerendaal naar Maastricht en dan met de sprinter naar Geleen Lutterade. Dit kost hem één uur en drie minuten. Hij heeft zelf al contact opgenomen met NS met de vraag of hij zijn abonnement kan annuleren. NS laat hem weten dat opzeggen in het eerste jaar van het abonnement niet kan. Dat staat inderdaad zo in de algemene voorwaarden van NS. De reiziger vraagt onze hulp.
Wij kijken de algemene voorwaarden na en zien dat in artikel 5.5 staat dat als NS de voorwaarden van het abonnement wijzigt en de wijziging een wezenlijke afwijking van de prestatie betreft, de abonnementhouder het recht heeft het abonnement onmiddellijk op te zeggen.
NS wijzigt in dit geval natuurlijk niet de voorwaarden van het abonnement, maar er is wel sprake van een wezenlijke afwijking van de prestatie. Immers, de reiziger krijgt een veel langere reistijd en daardoor minder waar voor zijn geld. Wij hebben met NS contact opgenomen en hen verwezen naar artikel 5.5 uit de algemene voorwaarden. Wij zijn van mening dat coulance hier op zijn plaats is. De reiziger kon niet voorzien dat de dienstregeling zo erg zou wijzigen. Had hij dit vantevoren geweten dan had hij waarschijnlijk dit specifieke trajectabonnement niet afgesloten. Wij zouden het terecht vinden als hij zijn abonnement alsnog kan kan annuleren en een deel van de kosten terug kan krijgen. NS heeft het verzoek in behandeling. Wij hopen op een goede afloop.