Ombudsman voor beter Openbaar Vervoer

‘Moeder en kinderen gescheiden door incheckpoortjes’

Een echtpaar gaat op een zondag met hun twee kinderen met de trein van Driebergen-Zeist naar Zutphen. Ze reizen niet vaak met de trein en zijn ruim op tijd op het station om de railrunners op te laden, een dagkaart fiets  te kopen en de OV-chipkaart op te laden met 20 euro reissaldo.

De trein is op tijd. Omdat de vader van de kinderen een fiets bij zich heeft moeten ze naar het treinstel met ruimte voor fietsen lopen. Eerst stappen drie reizigers met fietsen uit en daarna nog diverse mensen. Net wanneer zij willen instappen gaat het fluitje. Flink balen maar ze wachten op de volgende trein. Ze zien trouwens dat de trein een minuut te vroeg vertrokken is. Bij de overstap in Arnhem besluit de vader zijn reis naar Zutphen te vervolgen met de fiets, vanwege de eerdere problemen met de fiets bij het instappen op station Driebergen-Zeist.

De moeder en haar twee kinderen moeten ruim een half uur wachten in Arnhem en gaan even naar de wc, die zich buiten de poortjes bevindt. De moeder houdt de OV-chipkaarten voor het uitcheckpoortje en laat eerst kind 1 (7 jaar) en daarna kind 2 (5 jaar) door het poortje lopen. Zij zelf gaat als laatste. Na het toiletbezoek moeten ze weer inchecken bij de poortjes om op de perrons te komen. Dat gaat volgens dezelfde manier. Eerst kind 1, dan kind 2. Wanneer zij als laatste haar OV-chipkaart voor de scanner houdt krijg ze een rood kruis te zien. Ze kan er niet doorheen, omdat haar saldo te laag is. Maar haar beide kinderen staan al aan de ander kant van het poortje. Ze probeert de kinderen terug te laten komen door de poortjes, maar dat lukt niet. De schrik zit er goed in. De moeder draagt de kinderen op bij een winkel op haar te wachten. Zelf probeert ze snel een oplaadautomaat te vinden, terwijl ze met een schuin oog de kinderen in de gaten houdt. Die zijn zo geschrokken dat ze stokstijf blijven staan waar ze staan. Aan de andere kant van de hal ziet ze een automaat. Ze rent ernaar toe. Daar kan ze haar OV-chipkaart opladen, waarna ze wel door het poortje kan en haar kinderen weer in haar armen kan sluiten.

Omdat de intercity naar Zutphen ook nog vertraging heeft, kiezen ze voor de sprinter. Met een uur vertraging rijden ze Zutphen binnen. Al met al was het niet echt een ontspannen ritje met de trein. Avontuurlijk? Dat dan weer wel, maar voorlopig gaat dit gezin toch maar liever met de auto.