Ombudsman voor beter Openbaar Vervoer

Stad- en streekvervoer: wat kost een dagkaart?

De OV Ombudsman ontving in januari 2020 een aantal klachten over het aanbod en de prijzen van verschillende dagkaarten voor de bus, tram en metro. Zo schaft RET het seniorentarief af en meldt een Arriva-buschauffeur dat hij de prijsstijging in West-Brabant de laatste jaren te gortig vindt. Reden voor de OV Ombudsman om dieper in dit onderwerp te duiken. Wat kost een dagkaart in de grote steden en wat is de prijs in de provincie?

De grote steden
De reguliere dagkaarten zijn de afgelopen jaren niet veel in prijs gestegen. De vervoerders lijken hier alleen BTW- en LTI (landelijke tarieven index)- verhogingen toe te passen. In Utrecht is een dagkaart het goedkoopst (€6,20), gevolgd door Den Haag (€7,20). In Amsterdam (€8,00) en Rotterdam (€8,50) ligt de prijs iets hoger. Er is wel wat veranderd in het aanbod. De RET schaft vanaf dit jaar het 65+ tarief voor de dagkaart af. Senioren betalen nu €8,50 in plaats van het kortingstarief van €4,50. Een fikse prijsstijging, maar enigszins begrijpelijk afgaande op de argumentatie van RET. Zo reizen ouderen uit Rotterdam en Schiedam al gratis met gemeentelijke steun en was het kortingstarief wel erg voordelig voor de lange ritten die hiermee gemaakt kunnen worden. Reizigers op Voorne-Putten, die met de gereduceerde dagkaart een mooi ritje richting Rotterdam of Den Haag konden maken, zullen daar geen boodschap aan hebben. Voor hen is hun dagtochtje opeens fors duurder geworden. Met het afschaffen van de seniorendagkaart volgt de RET het voorbeeld van HTM en EBS. Ook zij schaften het 65+-tarief voor een dagkaart af in de voorbije jaren. Deze vervoerders bieden nog wel een kortingstarief aan voor kinderen. Voor €1,50 (HTM) en €3,00 (EBS) reizen kinderen tot 12 jaar een hele dag met bus, tram en metro. In Amsterdam en Rotterdam betaalt men beduidend meer voor een kinderkaartje, respectievelijk €4 en €4,50.

Buiten de Randstad
Dagkaarten buiten de Randstad zijn in de regel een stuk duurder dan in de grote steden. Logisch: een reiziger kan er langere afstanden mee afleggen. Opvallend is echter het grote verschil in prijs. In Limburg kan een reiziger voor €9,85 een hele dag reizen met de bus en dan mogen er ook nog twee kinderen t/m 11 jaar gratis mee. In Zeeland kost een dagkaart ruim twee keer zo veel, namelijk € 21,50. Voor elk kind vanaf 4 jaar moet apart betaald worden. Ter vergelijking: reizigers in de provincies Groningen en Drenthe betalen € 16,50, maar zij mogen dan onbeperkt met de bus door twee provincies reizen en dan mogen er ook nog drie kinderen t/m 11 jaar gratis mee.

Conclusie: er zijn grote prijsverschillen tussen dagkaarten in het regionale OV. De prijzen variëren van € 9,85 voor een hele dag reizen in Limburg tot € 21,50 voor een dagkaart in Zeeland. Het verschil van de dagkaarten in de grote steden is minder hoog; deze prijzen variëren van € 6,20 tot € 8,50.