Ombudsman voor beter Openbaar Vervoer

Succesvol bemiddeld: misgelopen korting vergoed

Een reiziger uit de regio Den Haag koopt op 24 maart online een regiomaandabonnement bij HTM. Volgens de informatie die zij krijgt bij de aanschaf gaat het abonnement in op 24 maart. HTM meldt haar dat ze het abonnement binnen twee maanden moet ophalen bij een kaartautomaat. Dat doet ze op 4 april. Tussen 24 maart en 4 april maakt ze enkele reizen. Ze gaat ervan uit dat haar abonnement al op 24 maart is ingegaan, maar ze komt erachter dat ze niet met korting maar op vol tarief heeft gereisd.

Nadat mevrouw contact met HTM opneemt krijgt ze te horen dat het abonnement pas ingaat, als ze naar de kaartautomaat is geweest om het abonnement ‘op te halen’. Ze vinden het haar eigen verantwoordelijkheid dat ze dit niet op tijd heeft gedaan. HTM wil haar een dagkaart als compensatie geven, maar daar gaat mevrouw niet mee akkoord. Zij schakelt OV ombudsman in. Wij vragen HTM om een oplossing. Wij vinden dat mevrouw de misgelopen korting terug zou moeten krijgen. Wij zien vaker dat reizigers fouten maken doordat ze niet weten dat ze het abonnement ‘fysiek’ op hun OV-chipkaart moeten zetten bij een automaat. Als het maken van die fouten zo vaak voorkomt, dan ligt het volgens OV ombudsman niet aan de reizigers, maar aan het ingewikkelde systeem. Gelukkig heeft onze bemiddeling succes. HTM laat ons weten dat ze mevrouw tegemoet willen komen. Zij krijgt de misgelopen korting, een bedrag van € 25,00, terug.

De OV-sector werkt aan nieuwe manieren van betalen. Hierbij is het niet meer nodig om bij een kaartautomaat je abonnement aan je kaart te koppelen of van je kaart af te halen als je je abonnement hebt opgezegd. Dat is een grote vooruitgang en zal leiden tot veel minder van dergelijke problemen.