Ombudsman voor beter Openbaar Vervoer

Waarom kan dat niet op één OV-chipkaart?

Eén kaart voor al het openbaar vervoer. Dat was het uitgangspunt toen de OV-chipkaart werd geïntroduceerd. Inmiddels zijn we een paar jaar verder en weten we dat dit niet altijd opgaat. Als je reist met een NS-businesscard is er sprake van betalen achteraf. Het is niet mogelijk om op diezelfde kaart met een dalkortings­abonnement van bijvoorbeeld de busvervoerder uit jouw regio te reizen. Dit komt omdat reizen op rekening (NS- businesscard) en reizen op saldo (dalabonnement stad- en streekvervoer): twee verschillende reisprincipes zijn die niet gecombineerd kunnen worden. De techniek in de OV-chipkaart is daar niet voor toegerust.

Ook als de reiziger op zijn kaart twee regionale abonnementen heeft met een verschillend kortingspercentage, bijvoorbeeld 20% en 40% gaat het afschrijven van het saldo niet altijd goed.

Nu is er nog een variant bijgekomen. Een reiziger schreef dat hij vaak met zijn fiets naar het station reist en daar de trein pakt. Op de plaats van bestemming reist hij vaak verder met een OV-fiets. Op zijn OV-chipkaart staan zijn treinabonnement en het OV-Fiets abonnement. Daar wilde hij graag een stallings­abonnement aan toevoegen zodat hij ‘s morgens niet zo lang hoeft te zoeken naar een plekje voor zijn fiets.

De stallingsbaas vertelde hem dat het niet mogelijk is om een OV-fiets abonnement en een jaarabonnement voor de stalling op één OV-chipkaart te hebben. Wij hebben navraag gedaan bij NS of dit klopt. Daar bevestigde men dat bepaalde producten kunnen conflicteren als ze op één kaart staan. Dit heeft te maken met de manier waarop gegevens worden vastgelegd op de chipkaart. NS geeft als suggestie om het NS abonnement + OV-Fiets op één OV-chipkaart te plaatsen. Het abonnement voor de stalling kan op een tweede OV-chipkaart geplaatst worden.

Waarom wordt het de reiziger zo moeilijk gemaakt? De reiziger moet nu een extra OV-chipkaart aanschaffen à 7,50 euro. alleen om zijn fiets te kunnen stallen. Een verre van ideale situatie. NS erkent dit ook en geeft aan dat men onderzoek doet naar een mogelijke oplossing.Maar wanneer die oplossing komt is niet duidelijk.