Ombudsman voor beter Openbaar Vervoer

Boete HTM toch kwijtgescholden

Het OV loket bekijkt per klacht of er mogelijkheden zijn tot bemiddeling. Wij kijken bij boetes bijvoorbeeld naar de omstandigheden waarin een boete is uitgeschreven. Was het een incident of is de reiziger vaker bekeurd voor hetzelfde vergrijp? Was er iets aan de hand met het incheckapparaat?

Een moeder nam contact op met het OV loket omdat een controleur haar zoon had bekeurd, omdat hij niet zou hebben ingecheckt. De controleur probeerde dit te bewijzen door zijn OV-chipkaart voor de incheckpaal te houden. Nadat de jongen thuiskwam ging zijn moeder de zaak uitzoeken. Omdat zij erachter kwam dat haar zoon wel had ingecheckt, diende de moeder bij HTM een bezwaar in tegen de boete. Omdat het bezwaar niet binnen de door HTM gestelde termijn van tien dagen was ingediend, nam HTM het bezwaar niet in behandeling. Toen wendde mevrouw zich tot het OV loket. 
Wij hebben HTM gevraagd om coulant om te gaan met de termijn van 10 dagen, omdat bewezen kon worden dat de jongen wel had ingecheckt, Kort daarna was ook weer uitgecheckt maar dat werd verklaard doordat de controleur de kaart voor de incheckpaal had gehouden. 
HTM was daarop toch bereid de zaak te onderzoeken. Men liet ons weten dat er mogelijk sprake was van een technisch probleem bij het inchecken van de OV-chipkaart, waardoor de controleur op het verkeerde been was gezet. HTM besloot om de boete alsnog kwijt te schelden. En we kunnen nog meer goed nieuws melden: HTM heeft mede op verzoek van het OV loket de termijn om in bezwaar te gaan onlangs verlengd naar 14 dagen.