Ombudsman voor beter Openbaar Vervoer

Boete wegens beschadigde OV-chipkaart

Eind december stapt een jonge reiziger in de bus van Connexxion. Hij checkt in en gaat zitten. Tijdens de rit vindt een controle plaats. De jongen laat zijn OV-chipkaart zien. De controleur stelt vast dat de OV-chipkaart beschadigd is en neemt deze in. De scholier laat het betalingsbewijs van zijn viersterren jaarabonnement Zeeland (kosten 1030 euro) en zijn schoolpas zien om aan te tonen dat hij een vrij reizen abonnement heeft en dat hij de rechtmatige eigenaar van de pas is. De controleur neemt hier geen genoegen mee . De jongen krijgt een boete van 50euro en hij wordt gesommeerd de bus te verlaten..

De reiziger dient bezwaar in bij Connexxion tegen de boete maar dit wordt afgewezen. Het OV loket wordt ingeschakeld. Wij vragen Connexxion om de zaak te heroverwegen.

Het lijkt ons een normale gang van zaken dat als een kaart tekenen van beschadiging vertoont of niet meer gelezen kan worden een reiziger erop gewezen wordt dat hij zijn kaart moet laten vervangen. In dit geval had de jongen zelfs nog gewoon ingecheckt met zijn OV-kaart. Waarom heeft de controleur de kaart dan ingenomen. Nu kan niet worden gecontroleerd of de pas wel echt zo beschadigd was.

Veel vervoerders hebben een systeem van toonrecht. Dit houdt in dat als iemand met een abonnement vergeet in te checken of als de incheck niet gelukt is hij 3 x per jaar mag aantonen dat hij een abonnement heeft. De boete wordt dan kwijtgescholden. Connexxion heeft op zijn website hier niks over vermeld, maar we wezen hen erop dat veel andere vervoerders wel op deze manier werken.

Connexxion liet ons weten dat de boete geen sanctie was wegens het reizen zonder geldig vervoersbewijs, maar een sanctie voor het reizen met een ‘beschadigd of onbevoegd gewijzigd’ reisdocument. Op deze manier zou iemand met een kaart van een ander kunnen reizen. Toch blijkt Connexxion gevoelig voor onze argumenten. Men laat ons weten de kosten van de boete uit coulance, omdat de jongen beschikt over een jaarabonnement, terug te betalen.