Ombudsman voor beter Openbaar Vervoer

Door storm trein geannuleerd. OV Ombudsman helpt treintickets vergoed te krijgen.

Een reiziger wil met zijn vriendin met de trein naar Polen. Bij NS International boekt hij tickets voor het traject Rheine – Berlijn. Bij de Poolse vervoerder PKP boekt hij twee tickets van Berlijn naar Katowice (met een overstap in Poznan). Op de avond voor vertrek krijgt hij bericht van NS dat zijn trein naar Berlijn niet rijdt in verband met de stormen Dudley en Eunice. Hij kan omboeken door contact met hen op te nemen. Hij ziet dat treinen vanaf een andere vertrekstation dan Rheine wel naar Berlijn rijden. Daarom belt hij meteen met NS International om de tickets om te boeken. Maar dat blijkt nog niet zo eenvoudig. Hij belt en whatsappt uren, maar zonder gehoor.

Omdat de trein naar Berlijn is geannuleerd en ze geen alternatieve trein kunnen boeken, zijn de treintickets van Berlijn naar Katowice  waardeloos geworden. Ze geven veel geld uit uit om alsnog op tijd in Katowice te komen. De kosten van de tickets die ze niet konden gebruiken zijn € 150. Enkele dagen later krijgt hij een reactie van NS. Hij kan een claim indienen via een link/formulier op een website van NS. De wachttijd bij dit formulier is 8 weken. Als hij vraagt waar hij zijn beklag over deze lange procedure kan doen, wordt hij verwezen naar hetzelfde formulier.

Meneer neemt contact op met OV Ombudsman. Omdat NS zijn trein heeft geannuleerd en daarna niet bereikbaar was om om te boeken, heeft de reiziger veel kosten moeten maken. OV Ombudsman vindt de stormen wel een verzachtende factor, maar er reden nog andere treinen naar Berlijn. Als de klantenservice bereikbaar was geweest, had men de reis voor hem kunnen omboeken. OV Ombudsman neemt contact op met NS International. Gelukkig is NS International na onze bemiddeling bereid om de kosten van de treintickets van Rheine naar Berlijn (€ 79,90) te vergoeden. De kosten van de tickets van Berlijn naar Katowice worden niet vergoed, omdat deze tickets bij de Poolse vervoerder gekocht zijn.