Ombudsman voor beter Openbaar Vervoer

Geld terug voor een te duur abonnement

Het contact van het OV loket met een vervoerder kan het verschil maken. Zo hebben wij bemiddeld voor een mevrouw die vond dat haar het verkeerde HTM-abonnement was verkocht.

Op 31-12-15 verlengde ik mijn trajectabonnement bij de HTM voor mijn woon/werkverkeer. Tot mijn schrik werd ik geconfronteerd met een prijsstijging van meer dan 25 euro per maand. De loketmedewerkster bleef volhouden dat dit voor mij het juiste abonnement was. Eind december 2016 kwam ik opnieuw bij het loket voor verlenging van mijn abonnement. Deze medewerkster zei dat ik een te duur abonnement had. Zij kon aan mijn reishistorie zien dat mijn vaste traject DH Laan van NOI – Zoetermeer v.v. is en raadde mij aan mijn geld terug te vragen bij het klantcontactcentrum. Daar kreeg ik te horen dat de HTM weigert mij het verschil tussen het abonnement dat ik had kunnen gebruiken en dat mij feitelijk verkocht is te vergoeden. Het argument is dat men niet meer kan nagaan hoe een en ander is gelopen in december 2015.

Wij begrijpen dat het lastig is om na te gaan wat er precies gezegd en gedaan is destijds bij het loket. Maar welke reiziger kiest ervoor om een duurder abonnement af te sluiten dan nodig is? We namen met HTM contact op en vroegen om coulance. De reisgeschiedenis van mevrouw bewijst dat zij genoeg had aan het voordeliger abonnement. Gelukkig was HTM bereid een eenmalige uitzondering te maken. Mevrouw heeft het prijsverschil tussen haar dure abonnement en het abonnement wat had kunnen volstaan teruggekregen.