Ombudsman voor beter Openbaar Vervoer

Na bemiddeling toch taxikosten vergoed

Een student mist zijn trein naar Utrecht omdat twee opeenvolgende GVB trams van lijn 1 naar Amsterdam Centraal niet komen opdagen en omdat de derde vertraagd is. Daardoor zal hij ook geen aansluiting meer hebben op de bus naar Oudewater.

Via een snelbus komt de reiziger in Utrecht aan maar vanwege het late tijdstip rijdt de bus naar Oudewater inderdaad niet meer. De enige optie om thuis te komen is om een taxi te nemen, wat hem € 60,00 kost. De reiziger dient een klacht in bij het GVB, omdat de vertraging daar begonnen is. Een GVB-medewerker laat in een mail weten dat meneer een goede kans maakt op vergoeding van de taxikosten, als hij een formulier invult. Dat doet hij. Groot is zijn verbazing daarna als zijn verzoek afgewezen wordt. Als er al taxikosten worden vergoed, zo laat het GVB weten, dan is dat alleen binnen de regio Amsterdam.

De reiziger stuurt ons zijn correspondentie en wij leggen de zaak voor bij het GVB. We begrijpen dat GVB zijn aansprakelijkheid beperkt tot de regio Amsterdam, maar er waren bij de student bepaalde verwachtingen gewerkt door de mail van de vervoerder. Daar wijzen we het GVB op. Het GVB is dit uiteindelijk met ons eens en daarom krijgt de reiziger uit coulance de taxikosten toch vergoed.