Ombudsman voor beter Openbaar Vervoer

Tandem mee in trein

Een visueel gehandicapte reiziger maakt vaak gebruik van een tandem met een begeleider/voorrijder. Hij mocht deze tandem altijd meenemen in de Veolia-treinen in Limburg, net zoals dat nog steeds kan bij NS. Maar sinds Arriva in Limburg de treinconcessie heeft overgenomen, mag hij niet meer met de tandem de treinen van Arriva in. Dit beperkt hem, maar ook andere reizigers met een beperking, zeer in de mobiliteit, omdat de tandem zijn belangrijkste mobiliteitshulpmiddel is.

De reiziger vermoedt dat het moederbedrijf van Arriva, Deutsche Bahn, de tandems in haar treinen in Duitsland verbiedt. Maar Nederland is geen Duitsland, beargumenteert de reiziger. Wij zijn een fietsland bij uitstek, ook voor visueel gehandicapten. Hij vraagt het OV loket om voor hem te bemiddelen.

Wij nemen contact op met Arriva en vragen hen waarom de tandem niet mee zou mogen. In treinen van andere vervoerders mag het immers wel. We krijgen snel positief bericht van Arriva. Reizigers mogen voortaan gewoon mee met de tandem. Dit staat ook op de website van Arriva vermeld. En Arriva zal het personeel informeren dat dit toegestaan is.