Ombudsman voor beter Openbaar Vervoer

Toch betalen ondanks keuzedag

Reizigers die de leeftijd van 60 zijn gepasseerd kunnen gebruik maken van zogenaamde keuzedagen, treinkaartjes voor een laag bedrag waarmee door heel Nederland met de trein gereisd kan worden. Een reiziger maakt gebruik van een NS keuzedag wanneer hij met de trein van Apeldoorn naar Harlingen Haven wil reizen. In Leeuwarden moet hij overstappen op Arriva.

Hij checkt keurig uit bij NS en in bij Arriva. Tot zijn verbazing ziet hij dat er toch € 5,50 van zijn saldo op zijn OV-chipkaart is afgeschreven. Dit komt omdat hij verplicht moet uitchecken bij de één en inchecken bij de andere vervoerder. Daardoor betaalt hij twee maal het instaptarief plus het hoge tarief.

Zijn klacht en verzoek om de kosten terug te betalen wordt door Arriva afgewezen. Bij NS hebben wij meer succes. NS laat ons weten dat het feit dat meneer bij NS heeft ingecheckt voor de spits (om 5.46 uur) en bij Arriva in de spits (om 07.56 uur) ertoe heeft geleid dat Arriva wel geld afschrijft. Het goede nieuws is dat dit per 1 september 2016 verandert. Dan bepaalt de eerste check-in het tarief, mits er niet langer dan 35 minuten tussen uitchecken en weer inchecken zit. Nog even geduld dus allemaal. NS zegt toe uit coulance de afgeschreven € 5,50 bij Arriva te willen vergoeden.